Zo regelde ik met behulp van Stage-USA een J1-visum voor Amerika

Zo regelde ik met behulp van Stage-USA een J1-visum voor Amerika

Na maanden twijfelen ben je er eindelijk over uit: je wil verhuizen voor een stage of traineeship naar New York. Geweldig! Maar hoe pak je dat aan!? In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe ik een werkplek in New York en een visa voor Amerika regelde.

Allereerst: gefeliciteerd dat je deze stap gaat maken! Zo ontzettend gaaf! Ik besloot eind 2019 om mijn droom om in New York te wonen waar te maken. Door Covid-19 werd dat alleen uitgesteld naar mei 2021, maar inmiddels kan ik je vertellen dat het de beste keus ooit was!

Stage-USA

Toen ik eenmaal had besloten dat ik naar New York wilde, begon de ellende. Want hoe vind je inhemelsnaam een baan!? En hoe zit het met dat visum!? Via Google kwam ik terecht bij Stage-USA, een agency uit Nederland die je helpt aan een stage, traineeship of aupair job in Amerika.

Nieuwsgierig vroeg ik wat informatie aan via hun website en voor ik het wist had ik een welkomst gesprek via Skype, waarin ik aangaf wat ik wilde: verhuizen naar New York! Ik ben een journalist, maar in die branche bieden ze helaas geen traineeships aan. Gelukkig heb ik ook redelijk wat ervaring met marketing, waar ze wel heel veel baantjes in aanbieden. Na wat heen-en-weer gebel waarin we mijn plan en wensen vastlegde, deed ik een aanbetaling voor hun diensten en gingen ze voor mij opzoek naar een baan in New York.

Hoeveel het kost om een baan in Amerika te vinden en een visum te krijgen via Stage-USA leg ik onderaan dit artikel uit.

Vacatures

Wekelijks stuurde ze me een update met vacatures en als ik daar iets leuks tussen zag zitten, regelde zij een sollicitatiegesprek via Skype. Van te voren leggen ze je ook alle do’s en don’ts van een solliciatiegesprek in Amerika uit via een uitgebreid Skype-gesprek. Super fijn! Je moet dus zelf het gesprek voeren, maar ze coachen je van te voren zodat je helemaal voorbereid bent. Na drie job interviews was het raak en werd ik aangenomen voor een marketingfunctie bij een koffie-keten.

Aangenomen worden was eigenlijk het moeilijkste gedeelte, want de aanvraag van het J1-visa regelt Stage-USA bijna helemaal voor je. Om een J1-visum te krijgen, heb je in Amerika ook een visa sponsor nodig. Je moet me echt niet vragen waarom en wat dat dan precies is, maar wat ik wel weet is dat het simpelweg verplicht is. Ook dat regelen ze voor je! Het enige dat jij moet doen is braaf alle documenten aanleveren waar ze om vragen. Zo willen ze een kopie hebben van je diploma (in het Engels) en een gezondheidsverklaring van je huisarts.

Amerikaanse consulaat

Het kost wat tijd om alle gegevens te verzamelen en in te vullen, maar geloof me, het is zo duidelijk dat er eigenlijk niets mis kan gaan. Wanneer alles compleet is, moet je een afspraak maken bij het Amerikaanse consulaat. Ook hier helpen ze je bij. Het consulaat zit in Amsterdam, waar je uiteindelijk ook op afspraak moet. Hoe dit in zijn werk gaat kan ik je helaas niet uitleggen, want ik ging vanwege de Covid-19 pandemie niet op afspraak in Amsterdam, maar in Mexico City. Het consulaat in Amsterdam was namelijk tijdelijk gesloten en je kon niet rechtstreeks vliegen van Europa naar Nederland.

Echt tips over het consulaatbezoek kan ik je dus niet geven, maar wat ik wel weet is dat Stage-USA je precies vertelt hoe het in zijn werk gaat. Met het visum eenmaal op zak kon ik eindelijk een vliegticket naar New York boeken en zo vloog ik op 25 mei naar the big apple!

Door de douane

Daarmee ben je er overigens nog niet, want je moet nog door de douane. Ook dit is niet heel spannend. Ze vragen om je DS-2019 formulier en paspoort met visum. In de periode dat ik met mijn J1-visum in New York verblijf, ben ik drie keer het land in en uit geweest. Alle drie de keren vroegen ze me wat ik kwam doen, hoelang ik bleef, waar ik woonde en hoe ik voor alles betaalde. Als je gewoon rustig antwoord geeft, is er niets aan de hand.

De kosten

Wanneer je een J1-visum aanvraagt met een visa sponsor, ben je ook verplicht een Amerikaanse zorgverzekering af te sluiten. Deze dekt lang niet alles en is vrij minimaal. Ik sloot de mijne af via WISE (dat is mijn visa sponsor) en betaalde 780 euro voor 12 maanden. Daarnaast sloot ik ook een autoverzekering af. Deze was 60 euro voor twaalf maanden. Ik moet bekennen dat ik sinds ik hier woon pas twee keer auto heb gereden, dus echt nodig was het niet, maar je weet het nooit.

Een J1-visum is helaas niet zo goedkoop als het aanvragen van een toeristenvisum. Naast dat er een hoop werk in gaat zitten om alle papieren en informatie te regelen, zijn er ook een hoop kosten aan verbonden. Deze prijzen betaalde ik in 2021. Voor een actueel overzicht raad ik je aan om de website van Stage-USA te bezoeken. De prijzen zijn allemaal in euros.

J1 visa1645
Zorgverzekering780
SEVIS210
Site visit220
Autoverzekering60
Stage-USA vergoeding1550

Zoals je ziet was ik in totaal 4465 euro kwijt. Dit is inclusief Amerikaanse zorgverzekering. In Nederland betaal je geen zorgverzekering als je bent uitgeschreven, waarmee ik zo’n 1200 bespaarde. Dat zet het toch een beetje in perspectief.

Dit was het proces om een J1-visum te krijgen voor Amerika. Wil je er meer over weten? Vraag het me dan vooral in de reacties of neem contact met me op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com