Altijd al in New York willen wonen? Zo deed ik het

Altijd al in New York willen wonen? Zo deed ik het

Na mijn eerste bezoek aan New York wist ik het zeker: hier moest ik ooit wonen. Jarenlang kwam het niet verder dan dromen, tot ik het vorig jaar gewoon besloot om te doen! Ik hoor vaak verhalen van mensen die dat ook willen, maar geen idee hebben hoe ze dat voor elkaar krijgen. Daarom hier een artikel over hoe ik het voor elkaar kreeg om een jaar in New York te wonen en werken.

Ik hoor zo vaak van mensen dat ze ook dromen van wonen in New York, maar de grote sprong nooit durven te nemen. Gewoon doen! Ik heb ook jaren getwijfeld, maar sinds ik hier eenmaal woon heb ik er vooral spijt van dat ik het niet eerder heb gedaan. Wonen in het giga drukke New York is echt fan-tas-tisch. Maar waar je als toerist zonder moeite een visa voor drie maanden krijgt, is het nog klap lastig om hier voor langere tijd naar toe te verhuizen. Wil je hier ook werken, dan is het zelfs nog een tikkeltje moeilijker. Maar absoluut niet onmogelijk!

Visum

In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in mijn proces hoe ik hier terecht ben gekomen. Zoals ik hier boven al schreef, kan je via de Amerikaanse overheid vrij makkelijk een toeristenvisum aanvragen. Dat heet een ESTA en kost je 14 dollar. Dat is om en nabij de 12 euro. Tip: vraag het rechtstreeks aan via de Amerikaanse overheid, en niet via een agency of toeristenbureau. Scheelt je geld en het is echt super makkelijk. Een ESTA is twee jaar geldig en in die periode mag je per keer maximaal 90 dagen in het land verblijven. Je bent er dan als toerist, waardoor je absoluut geen baantje mag hebben in Amerika.

Ik wilde voor langere tijd naar New York en ik wilde er ook werken. Je kan alleen niet zo maar emigreren naar Amerika. Daarvoor heb je of een greencard nodig, of een werkvisum, of een stage/traineevisum. Een greencard is bijna niet te krijgen, de overheid geeft er vijftig duizend per jaar weg door een loterij. De kans dat je die wint is nihil. Werkvisa zijn ook lastig, want de Amerikaanse overheid heeft liever dat bedrijven Amerikanen aannemen in plaats van buitenlanders. Dit om de werkeloosheid te verkleinen. Die visa worden dan ook niet snel goedgekeurd, als je zelf al een bedrijf weet te vinden dat je wilt aannemen. De beste – en makkelijkste – optie is een stage/traineevisum: het J1-visum.

Zelf een bedrijf vinden waar ze buitenlandse stagiaires of trainees zoeken is hartstikke lastig. Via Google kwam ik terecht bij Stage-USA, een Nederland bedrijf dat hierin bemiddelt. Je meldt je bij hen aan en zij gaan voor je op zoek naar een passende match. Ik wilde per se naar New York, maar ze bieden ook andere steden in Amerika aan. Omdat ik al een paar jaar niet meer studeer, koos ik zelf voor een traineeship. In dit artikel ga ik verder in op hoe je een stage/traineeship met een J1-visa regelt via Stage-USA.

Social Security Number

Als je voor 12 of 18 maanden via een J1-visum naar New York gaat en daar ook gaat werken en salaris krijgt, heb je ook een Social Security Number nodig. Deze kan je pas 10 dagen nadat je in Amerika bent aangekomen, aanvragen. Hiervoor moet je telefonisch een afspraak maken via 1-800-772-1213. Toen ik dat deed kon je alleen op maandag bellen, maar ik weet niet of dat nu veranderd is. Vervolgens moet je langs op een overheidskantoor in het Financiële district (FiDi) met je paspoort, DS-2019 document (krijg je bij je J1-visum) en het I-94 formulier dat je hier aanvraagt. Verder heb je niets nodig en aanvraag van een SSN (Social Security Number) is gratis!

Uitschrijven in Nederland

Wanneer je acht maanden of langer in het buitenland gaat wonen, ben je verplicht je uit te schrijven in Nederland. Ongeacht of je geld gaat verdienen of niet. Hiervoor neem je eerst contact op met de gemeente waar je woont. Het bewijs van je uitschrijving geef je vervolgens door aan je zorgverzekering. Het gaat overigens om 8 opeenvolgende maanden. Dus als je tussendoor een paar dagen terugkomt naar Nederland, dan begint de periode daarna weer opnieuw. In sommige gevallen vervalt je recht op een Nederlandse zorgverzekering ook als je je uitschrijft uit Nederland. Dit is echter niet altijd zo en daarom is het belangrijk om contact op te nemen met je zorgverzekeraar

Wanneer je salaris krijgt bij je stage/traineeship en dat is meer dan € 150 per maand, dan heb je geen recht meer op de Nederlandse basiszorg. Dit betekent dat je je je moet uitschrijven bij je zorgverzekering. Ik raad je aan om hierover contact op te nemen met je zorgverzekering.

new york avond skyline

Wonen in New York

Als je voor langere tijd in New York gaat wonen, kan ik het niet aanraden om in een hotel of Airbnb te verblijven. Dat is gewoon onbetaalbaar. Een betere optie is een appartement of studio, al loopt dat ook hoog in de papieren.

Wat ik je sterk kan aanbevelen is op zoek te gaan naar een gedeeld appartement, of te wel een kamer. Die kan je vinden via Facebookgroepen als Gypsy Housing NYC. Het enige probleem is dat die kamers vaak ongemeubileerd zijn. Da’s niet zo handig als je maar een jaar blijft, want dan betaal je je alsnog scheel aan meubels. Wat ik deed was een gemeubileerde kamer huren via Aya, June Homes of Roomr.co. Echt een werelduitvinding als je het mij vraagt. Kamers variëren tussen de $1000 en $2500 per maand. Zelf betaal ik $1380 en woon ik in hartje Williamsburg, de populairste wijk van Brooklyn. Voor dat geld krijg ik niet alleen een kamer met meubels, maar ook alle voorzieningen zoals gas en wifi en een maandelijkse schoonmaakster zijn inclusief.

Een derde optie is een kamer huren in een wooninstelling. Een bekende is The Webster Apartments, dat midden in Midtown Manhattan ligt. Het concept is vergelijkbaar met een hotel: het is een gigantisch gebouw met meer dan 300 kamers. De kamers zijn gemeubileerd met een bureau, kast en eenpersoonsbed en de badkamers deel je met de hele verdieping. Per maand betaal je ongeveer $1500 dollar, maar het grote voordeel is dat je doordeweeks gratis ontbijt en avondeten krijgt. Ik heb er zelf een maand gewoond, maar vond het persoonlijk niet geweldig. De kamers zijn heel klein en onpersoonlijk, de gemiddelde leeftijd ligt rond de 20 en er mogen alleen maar vrouwen naar binnen. Het meest verschrikkelijke vond ik de locatie: op 34th Street met 9th Avenue, recht in het toeristische en economische hart van de stad. Geen gezellige restaurantjes en bars, maar vooral heel veel zwervers en kantoorpanden.

Vervoer

Als je ergens makkelijk van A naar B komt, is het wel in New York. Vervoer is er absoluut geen probleem. De beste optie is het openbaar vervoer en dan met name de metro. Op bijna iedere straathoek vind je wel een metrohalte, waardoor je nooit lang hoeft te zoeken naar een halte. Ze rijden hier af en aan, waardoor je ook nooit lang hoeft te wachten. Het metronetwerk kan in het begin even wennen zijn, daarom heb ik hier een artikel met uitleg over de metro in New York.

De bus raad ik je aan om te mijden. Niet omdat het onveilig is, maar vooral omdat het verkeer in Manhattan vaak muurvast staat. En dat geldt dus ook voor bussen. Om diezelfde reden kan je taxi’s overdag vaak ook beter overslaan, net als Uber en Lyft. Naast dat het belachelijk duur is (denk aan $30 voor een rit van 10 minuten) doe je er gewoon veel langer over dan wanneer je de metro pakt.

subway new york 1

Een andere optie is fietsen. Dat wordt steeds populairder en bijna iedere avenue of straat heeft een markering voor fietsers. Ik moet bekennen dat ik zelf geen een keer op de fiets heb gezeten, maar ik merk over de jaren echt dat het aantal fietsers in de stad flink is toegenomen. Wil je graag de stad per fiets verkennen of met de fiets naar werk, dan raad ik aan de Citi Bike app te installeren. Daarmee kan je makkelijk stadsfietsen huren voor $3 per rit van dertig minuten.

De kosten

Bereid je voor: New York is ontzettend duur. En daarmee overdrijf ik echt niet. Laatst rekende ik $5 af voor een broccoli. Een glas wijn in een restaurant kost gemiddeld $15. En dan koffie. Ik heb geluk dat ik voor een koffieketen werk en het gratis krijg, anders tik je zo $6 per latte of cappuccino. Wat het kost om in New York te wonen verdient absoluut een eigen artikel, dus ben je benieuwd hoeveel je hier ongeveer per dag/week/maand kwijt bent, klik dan vooral hier.

Omgaan met New Yorkers

New Yorkers, you love them or you hate them. Ze kunnen ontzettend behulpzaam en aardig zijn, maar als je ze in de wegloopt of verkeerd aankijkt … nou dan berg je maar! Nu ik bijna een jaar in New York woon, weet ik wel hoe ik met ze om moet gaan. Dat was in het begin wel alles. Alles wat je moet weten over mijn stadsgenoten en hoe je het beste met ze kom kan gaan, heb ik in dit aparte artikel omschreven.

Met deze tips en mijn uitleg op zak, kom je een heel eind. Mocht je toch nog vagen hebben over het verhuizen naar New York of twijfel je nog ergens onder? Laat het me dan vooral weten! Ik help je graag :).

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com