Wonen in New York: Dit kost het en dit betaal ik per maand

Wonen in New York Dit kost het en dit betaal ik per maand

Ik val maar meteen met de deur in huis: wonen in New York is hartstikke duur. Hoe duur het precies is om te wonen en te leven in New York vertel ik je in dit artikel.

Iedereen die droomt om ooit in New York te wonen kan maar beter beginnen met sparen, want echt goedkoop is het er niet. Alles is een keer of twee duurder en de dollar staat helaas allang niet meer zo gunstig tegenover de euro als vroeger. Maar, het is het meer dan dubbel en dwars waard! Dit is een overzicht van alle kosten.

  • Een enkeltje Amsterdam > New York met KLM en twee ingecheckte koffers  ligt rond de €500
  • Gemiddelde huurprijzen in Manhattan voor een kamer rond de $1400, een studio $1800 en een 1-kamer appartement $2500. Allemaal exclusief gas, water en licht. Echt makkelijk huur je een eigen appartement overigens niet: vaak moet je aantonen dat je meer dan 40 keer (!) de huurprijs per jaar verdient. Belachelijk, maar goed. Zelf betaal ik $1380 per maand voor een kamer inclusief g/w/l, wifi en meubilair in Williamsburg, Brooklyn.
  • Een metrokaartje kost $2.75 per keer, of $127 voor een unlimited maandabonnement. Uber/Lyft kost ongeveer $20/30 per rit.
  • Misschien wel het meeste geld per maand gaat op aan eten. New York heeft een gigantische afhaal- en bestelcultuur. Dat loopt al snel op tot $20 dollar per avond. Lunch afhalen ligt op $15. Voor wekelijkse boodschappen ben je al snel rond de $70 per week kwijt voor een persoon. Ik maak geen grap als ik zeg dat broccoli vaak $5 kost en een paprika $4.
  • Wanneer je naar een restaurant gaat komen de prijzen gemiddeld overeen met die in Nederland. Een burger ligt tussen de $15 en $20, een hoofdgerecht rond de $30. Wijn daarintegen is al snel $15 per glas, cocktails idem dito. Klinkt redelijk betaalbaar, maar vergeet niet dat er altijd nog belasting overheen gaat en dat ze rond de 20 procent fooi verwachten.
  • Even een havercappu halen voor een lawa? Gemiddeld ben je $5.5 kwijt voor een koffie met normale melk, voor haver/soy/amandelmelk komt daar nog 70 cent boven op.
  • Avondje stappen? Dive bars zijn de goedkoopste optie. Daar betaal je zo rond de $6 per biertje. Vaak krijg je er een gratis shotje bij. Cocktails liggen in goedkope bars rond de $15, in cocktailbars rond de $20. Wijn per glas rond de $15, per fles begint het vanaf $50.

Wat ik per maand uitgeef in New York

Dit is een gemiddeld overzicht en in dollars. Ik verdien met mijn traineeship $720 per week, wat neerkomt op ongeveer $2600 per maand na de belasting.

OV127
Stappen200
Boodschappen160
Eten250
Huur1380
Koffie50
Winkelen150
Overig/uitjes150
Totaal2467
Advertentie

Eén reactie op “Wonen in New York: Dit kost het en dit betaal ik per maand”

  1. […] Bereid je voor: New York is ontzettend duur. En daarmee overdrijf ik echt niet. Laatst rekende ik $5 af voor een broccoli. Een glas wijn in een restaurant kost gemiddeld $15. En dan koffie. Ik heb geluk dat ik voor een koffieketen werk en het gratis krijg, anders tik je zo $6 per latte of cappuccino. Wat het kost om in New York te wonen verdient absoluut een eigen artikel, dus ben je benieuwd hoeveel je hier ongeveer per dag/week/maand kwijt bent, klik dan vooral hier. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com