10 musea die je absoluut niet mag overslaan tijdens je bezoek aan New York

10 musea die je absoluut niet mag overslaan tijdens je bezoek aan New York

Volgens het wereldwijde web zijn er in 2022 ruim 150 musea actief in New York. Veel te veel natuurlijk om allemaal te zien tijdens je bezoek aan New York. En geloof mij, ze zijn het ook lang niet allemaal waard. Ik heb er ondertussen al een hoop bezocht. Hier vind je mijn lijst met musea die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken als je in New York bent.

Naast tien musea die je absoluut niet mag overslaan tijdens je bezoek aan New York deel ik onderaan dit artikel ook een aantal musea waar je je tijd niet aan hoeft te verspillen.

MoMA – Het Museum of Modern Art vind je in Midtown Manhattan. Het is een kunstmuseum dat vooral gericht is op moderne en hedendaagse kunst. Het is een van de populairdere musea van New York, dus verwacht hier vooral drukte. Zeker in het weekend kan het dringen zijn bij bekende werken van Picasso of Dalì. Mijn favoriete verdieping is de derde, waar je architectuur en design vindt.

Noguchi Het Noguchi museum vind je in Queens, in de wijk Long Island City. Dertien galerijen en een beeldentuin in de buitenlucht vormen het decor voor de brede collectie kunstwerken van de Japans-Amerikaanse beeldhouwer Isamu Noguchi. Ik raad je aan om op een zonnige dag te gaan, want het is prachtig hoe het licht door de ramen valt. Het is ook heerlijk om op een zonnige dag in de tuin te zitten. Je zou er bijna vergeten dat je in New York bent.

9/11 Memorial Museum Misschien wel het meest indrukwekkende museum uit dit lijstje is het 9/11 Memorial Museum, ter nagedachtenis van de ramp die plaatsvond op 11 september 2001. Het museum is gesitueerd op de plek waar vroeger de kelder lag van een van de twee World Trade Center-torens. De aanslag is van minuut tot minuut beschreven en uitgelegd aan de hand van items die bewaard gebleven zijn van de dag zelf. Er lopen ook vrijwilligers rond, die de aanslag van dichtbij hebben meegemaakt en daar over vertellen.

The Metropolitan Museum of Art Wil je dit museum echt goed en volledig zijn, raad ik bijna aan er een hele dag voor uit te trekken. Of in iedergeval een groot dagdeel, want er hangen wel meer dan 2.500 schilderijen. En dan hebben we het nog niet eens over alle beelden, relikwieën, Egyptische objecten en noem het maar op gehad. Naast de kunst beschikt het museum ook over een gigantisch dakterras met uitzicht over Central Park en Billionaires ‘ Row: 57th Street waar de duurste apartementen staan.

The MET Cloisters Dit museum vind je in de wijk Harlem op 40 minuten afstand met de metro van Midtown. Het is een museum in de stijl van een Middeleeuws Europees klooster. Ze hebben letterlijk onderdelen van verschillende oude kloosters geimporteerd en daar een museum van gemaakt. Binnen vind je oude Middeleeuwse kunst. buiten is het klooster omringd door prachtige tuinen met uitzicht over de Hudson River. Doordat het museum zo ver uit de stad ligt, waan je je op een zonnige dag eerder in Europa dan in New York. Een aanrader voor iedereen die de drukte van de stad even wil ontsnappen.  

Whitney Museum of American Art Dit in het hippe Meatpacking gelegen museum staat helemaal in het teken van Amerikaanse kunst. Je vindt hier dan ook alleen maar Amerikaanse kunstenaars, waaronder werken van Edward Hopper. Vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen op een van de vele dakterrassen, want vanaf daar heb je prachtig uitzicht over Chelsea en downtown Manhattan.

Museum of the City of New York – De naam geeft het al een beetje weg: dit museum gaat over de geschiedenis van New York.

Fotografiska – Dit museum staat zoals de naam al weggeeft volledig in het teken van fotografie. Het museum komt oorspronkelijk uit Zweden en is nog vrij nieuw, want het opende pas eind 2019 de deuren in een voormalige kerk. Naast prachtige fotografie vindt je hier ook een verstopte cocktailbar en restaurant.

Poster House –Het kleinste museum in dit lijstje is Poster House. Het is het eerste museum in Amerika dat volledig is toegewijd aan … posters! De geschiedenis, de invloed, alles komt aan bod. En als je zelf nog een leuke poster zoekt: de gift shop is ook fantastisch!

DIA:Beacon – Dit museum is een absolute must-visit voor wanneer je wat langer in New York blijft, de stad al een keer gezien hebt of sowieso van plan bent om Upstate New York in te trekken. DIA:Beacon ligt namelijk in het dorp Beacon, dat met de trein vanaf Grand Central Station ongeveer 1,5 uur reizen is. Ik raad je ook zeker aan een bezoek aan dit museum te combineren met een bezoek aan Beacon, wat een klein kunstenaarsdorp is met veel originele winkeltjes. Het museum zelf bevat vooral moderne kunst, waaronder veel lichtinstallaties.

Deze musea kan je tijdens je bezoek aan New York beter overslaan

Guggenheim – Het Guggenheim is misschien wel een van de bekendste musea in New York. Niet gek, want het gebouw waarin het museum gevestigd is, is iconisch. Ook het interieur is prachtig. Voor mijn bezoek had ik dan ook hoge verwachtingen. Dat vond ik uiteindelijk flink tegenvallen. Het museum is gigantisch, maar de tentoongestelde kunst is minimaal. Binnen een half uur heb je alles wel gezien. De schilderijen die er hingen vond ik prachtig, maar als je maar even in New York bent kan je voor het entreegeld ($30) beter naar een ander museum. Mocht je in de buurt zijn – het MET ligt er praktisch tegenover – raad ik je wel aan om even naar binnen te gaan om het interieur te zien, want dat is wel echt prachtig.

National History Museum – Ook hier had ik torenhoge verwachtingen, want net als het Guggenheim is het National History Museum hartstikke bekend. En ja, de gigantische skeletten van dinosaurussen en prehistorisch gevogelte is inderdaad hartstikke gaaf om te zien. Maar daar houdt het ook mee op. Verder bestaat het museum uit een gigantische collectie dieren. Niet opgezet, maar nagemaakt. Prima om een keer gezien te hebben, maar absoluut niet de moeite waard.

Van Gogh Immersive Experience – Als je op zoek bent naar een toffe locatie voor een Instagram fotoshoot zit je hier goed, maar anders kan ik je echt aanraden deze plek over te slaan. Je betaalt gemiddeld $50 entree. Wat je daar voor krijgt? drie grote zalen met projecties van de beroemdste schilderijen van Van Gogh. That’s it. Nergens informatie of uitleg over de schilder, alleen maar projecties. Natuurlijk is het gaaf om door schilderijen te lopen, maar niet voor dat geld.

Ice Cream Museum – Het Ice Cream Museum in SoHo is alles behalve een museum. Het is een plek met meerdere ruimtes speciaal ingericht voor het maken van Instagram foto’s. Ik ben er zelf nooit geweest en die intentie heb ik ook niet, net als iedere New Yorker die ik ken.

MoMA PS1 – Het MoMA PS1 ligt op de grens van Brooklyn en Queens en is een tweede locatie van het MoMA-museum dat je in Midtown vindt. De entreeprijzen liggen een stuk lager ($10 per persoon of $5 met een studentenpas), maar daar tegenover staat dat je er ook een stuk minder kunst vindt. Als je een beetje je best doet heb je binnen een half uur alles gezien. Als je maar een week of minder in New York bent, is het absoluut niet de moeite waard om er tijd aan te verspillen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com