Alles wat je moet weten over de metro in New York

Alles wat je moet weten over de metro in New York

De metro in New York is bij uitstek mijn favoriete vervoersmiddel in de stad. Het is super makkelijk, je vindt overal haltes en niet geheel onbelangrijk: het is hartstikke goedkoop. Toch kan het metro systeem en netwerk nogal overweldigend zijn tijdens je eerste bezoek. Daarom hier een uitleg over de subway in New York.

De kaart van New York

Aller eerst is het goed om te weten hoe het stratenplan en kaart van New York (en dan met name Manhattan) in elkaar steekt. Waar wij in Nederland voor iedere straat een interessante naam hebben, werken ze in New York vooral met nummers. De straten (avenues) die diagonaal lopen zijn genummerd van 1 tot 10. Helemaal aan de linker kant van het eiland, bij de Hudson River, vind je 10th avenue. Helemaal aan de rechterkant bij de East River vind je 1st Avenue. Ongeveer in het midden ligt 5th Avenue.

Uitsnede van Manhattan

Horizontaal lopen de straten, streets genoemd. Alle horizontale straten links van 5th Avenue worden aangeduid met West (W) en alles rechts van 5th Avenue is East (E). Deze horizontale straten beginnen overigens niet helemaal onderaan het zuidelijke puntje van het eiland, maar pas na Houston (spreek uit how-ston en niet you-sten) Street. Alles onder Houston Street heeft een straatnaam zoals wij dat gewend zijn, alles boven Houston Street is genummerd. Dat begint bij 1st St en eindigt bij 263rd St. Hierdoor is Manhattan verdeeld in blokken. Het enige dat dit raster onderbreekt is Broadway, een lange rechte weg die schuin over het eiland loopt. Begrijp je het nog?

Nu je het stratenplan van New York begrijpt, is er nog een ding dat je moet weten voor je makkelijk van de metro gebruik kan maken. Het verschil tussen uptown (noord New York) en downtown (zuid New York). Metrolijnen in New York rijden namelijk alleen omhoog of omlaag (Met uitzondering van de 7 en de L). Vaak gaat de metro aan de ene kant van het spoor uptown en de andere kant van het spoor downtown. Als je dat goed onthoud, sta je nooit aan de verkeerde kant.

Wat ook belangrijk is om te weten, is het verschil tussen local en express. Als een metro local rijdt, dan stopt hij bij iedere halte. Rijdt een metro express, dan slaat hij een hoop haltes over.

Train ServicesLine NameExpressLocal
1 2 3Broadway – 7th Ave.2 31
4 5 6 Local 6 ExpressLexington Ave.4 5 6 Express6 Local
7 Local 7 ExpressFlushing7 Express7 Local
A C E8th Ave.AC E
B D F M6th Ave.B DF M
N Q R WBroadwayN QR W
J ZNassau St.J Z
LCanarsieL
GCrosstownG
SVarious shuttlesS

Geen paniek als dit allemaal te veel informatie is: je kan altijd Google Maps offline downloaden en daar je bestemming invoeren. De app werkt echt perfect voor de metro. Hier download je overigens de plattegrond van de metro in New York.

Metroprijzen

De metro in New York is een stuk goedkoper dan in Nederland. Per ritje betaal je namelijk maar $2.75, ongeacht of je vijf minuten of een uur in de metro zit. Zolang je niet door de poortjes gaat, ben je vrij om zo vaak over te stappen als dat je wil.

Er zijn twee opties om te betalen voor de metro. De bekendste optie is het aanschaffen van een MTA-kaart. Dat kan op ieder metrostation bij de kaartautomaten. De automaten hebben touchscreen en het wijst zich vanzelf. Je betaalt $1 voor de kaart en vervolgens kan je er zo veel geld op zetten als dat je wil. Bij de stap waar ze vragen om een postcode kan je het beste vijf keer 0 invullen. De kaart haal je vervolgens bij ieder bezoek door de gleuf bij de poortjes. Je kan ook voor een 7 dagen of 30 dagen unlimited. Deze kosten respectievelijk $33 en $127.

Een vrij nieuwe optie is QNY: een nieuw systeem ingebouwd in de metropoortjes waarbij je contactloos betaald met je bankpas of applepay. Ook dan kost het $2.75 per rit. Voordeel is dat je geen kaart hoeft te gebruiken die je iedere keer moet opladen en het gaat een stuk sneller dan het pasje door de gleuf halen. Extra voordeel: per week hoef je maar voor 12 ritten te betalen. Vanaf de 13e rijd je gratis. De teller begint iedere maandag om 12.00 en eindigt zondagavond 23.59 uur.

Beide opties – metrokaart en QNY – werken ook in de bus. Het openbaarvervoer werkt met een systeem.

Reistijd

Waar je in Nederland je openbaar vervoer plant aan de hand van vertrektijden, is dat in New York absoluut niet nodig. Sterker nog, het is bijna onmogelijk. De metro’s rijden niet op vaste tijdstippen. Ze zijn zo vaak te vroeg of te laat dat er geen touw aan vast te knopen is wanneer ze rijden. Dat geeft overigens helemaal niets, want ze rijden zo vaak dat je nooit lang hoeft te wachten.

De populaire metrolijnen rijden overdag allemaal om de zoveel minuten. Pas in de avond neemt de omlooptijd van metro’s af en kan het gebeuren dat je soms meer dan vijf minuten moet wachten. Ritjes zijn afhankelijk van waar je moet zijn, vaak ook ontzettend kort. Tussen de meeste haltes zit een reistijd van drie/vijf minuten.

Advertentie

Eén reactie op “Alles wat je moet weten over de metro in New York”

  1. […] Als je ergens makkelijk van A naar B komt, is het wel in New York. Vervoer is er absoluut geen probleem. De beste optie is het openbaar vervoer en dan met name de metro. Op bijna iedere straathoek vind je wel een metrohalte, waardoor je nooit lang hoeft te zoeken naar een halte. Ze rijden hier af en aan, waardoor je ook nooit lang hoeft te wachten. Het metronetwerk kan in het begin even wennen zijn, daarom heb ik hier een artikel met uitleg over de metro in New York. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com