Global Citizen Festival (Billie Eilish, Coldplay, JLO & Meer) in Central Park

Na ruim anderhalf jaar ben ik vorige week eindelijk weer naar een muziekfestival geweest. En wat voor een. Midden in Central Park, met uitzicht op de skyscraper en met een line-up waar je alleen maar van kan dromen. Alsof dat niet genoeg was, was het nog eens gratis ook!

Coldplay, Billie Eilish, Camila Cabello, Jennifer Lopez, Lizzo, Meek Mill, Shawn Mendes, Alessia Cara, Burna Boy, Cyndi Lauper, Jon Batiste, Lang Lang en nog veel meer. Om even met wat namen te strooien. En dat waren slechts de namen op de poster. JLO nam als verrassing Ja Rule en LL Cool J mee, Billie Eilish kwam met haar broer Fineas en Paul Simon sloot als verrassing de avond af.

Kaartjes voor dit Global Citizen Festival in New York had ik gewonnen via een lotterij. Dat was overigens ook de enige manier om aan kaarten te komen. Ik nam Campara mee, omdat we na het festival in Central Park sowieso al naar een club festival in Brooklyn zouden gaan. Valerie, Ruby en Laura hadden ook kaarten gewonnen, dus die zagen daar.

Zoals het voor ons het eerste festival in lange tijd was, was het voor veel artiesten ook de eerste keer om weer voor zo’n groot publiek te spelen. Dat merkte je. Zo vertelde Camila Cabello op het podium dat ze stik zenuwachtig was. Gelukkig was d’r vriendje – Shawn Mendes – er ook en zongen ze samen hun nummer Senorita. Dat was niet het enige duet van de avond. Tegen het einde haalde Coldplay ineens Billie Eilish en Fineas terug op het podium om samen het nummer Fix You te spelen. En later kwamen ook Shawn en Camila terug op het podium bij Coldplay. Ik weet niet eens meer voor welk nummer, volgens mij Yellow, maar het was geweldig.

Het bleef niet bij artiesten overigens. Tussen alle optredens door hielden wereldleiders, activisten en vooral heel veel CEO’s van multinationals een praatje over waarom we armoede moeten bestrijden. Die tussenstukken duurden iedere keer 30 minuten. Je kan je voorstellen, dat gaat op een gegeven moment goed vervelen. Had je net een fantastisch optreden van Lizzo achter de rug en wilde je verder dansen, moest je een half uur luisteren naar geouwehoer van een of andere Coca-Cola baas. Alleen Harry en Meghan (!!!!!!) waren leuk om naar te luisteren. Of nouja luisteren, ik verstond precies niets door al het gegil. Ook burgemeester Bill deBlasio kwam opdraven voor een praatje. Verstond ik ook niets van, door al het boe-geroep. New Yorkers zijn zachtgezegd niet zo fan van hun burgemeester.

Deze dag was fantastisch, maar men, wat zijn wij als Nederlanders verwend als het op festivals aankomt. Het is bij ons zo veel beter georganiseerd dan hier. Ik denk dat er op het hele terrein misschien vijf punten waren om drinken te kopen. Het aantal bezoekers lag volgens mij rond de zestig duizend. Ik hoef je niet uit te leggen hoe lang de rijen waren. Water was gratis, maar Er was gratis water. Hartstikke fijn. Maar waar je dat op een Nederlands festival zelf kan tappen, werd het hier gedaan. Daardoor duurde het nog langer. We hebben 60 minuten in de rij gestaan. En dan het aller aller aller stomst: er was geen alcohol. Zero. Nada! Zo, nu kunnen jullie iets minder jaloers zijn ;).

Gelukkig staat YouTube vol met opnames van het festival, want letterlijk alle filmpjes die ik gemaakt heb zijn overbelicht. Ik wil jullie niet te jaloers maken, maar ik raad je toch zeker aan om even onderstaand filmpje te kijken.

Maak een website of blog op WordPress.com